Att alltid gå i högklackade skor kan ge skador på fötterna. Nu har forskare i Australien gjort en 3D scan där man ser hur foten belastas när skorna är högklackade.
Förutom att vadernas muskler och hälsenorna kan bli mer strama och orörliga (dvs ”korta”) eftersom de konstant befinner sig i en kort och ihopdragen position – se kan högklackat även ge andra skador längre fram i foten.
Klackarna gör att kroppsvikten förskjuts framåt och placeras på lederna vid mellanfoten och tårna. Dessa leder är inte gjorda för att ta upp så pass tung kroppsvikt under flera timmar i sträck. Resultatet kan bli ledskador, artros och tår som krummar sig och därigenom inte kan bidra till fotens rörelser och naturliga kraftutveckling.
Under tårnas grundleder finns små ben – sesamben – som vid konstant belastning långsamt trycks åt sidan vilket ger smärta under själva leden där benet borde ha suttit. Och när sesambenet väl har tryckts åt sidan så sitter det där.
Tårna krummas inåt och uppåt.
Det här är ju inget nytt, utan det förstår ju vem som helst om man tänker till vad som händer när man ställer sig i ett par högklackade skor. Och ju högre klack desto mer kroppsvikt förskjuts fram mot framfoten. Det nya är att man nu så tydligt ser det via 3D scan.
Att gå i högklackade skor några timmar då och då är vanligen inga problem. Under den tiden hinner inga skador uppkomma och fötterna hinner återhämta sig innan nästa ”pass”. Men daglig användning ger felbelastning som i förlängningen deformerar foten.
Att skorna sedan även är längst där mittentån sitter (och inte där stortån sitter) bidrar även det till problemen.
Foton på skor från Zalando
Så lägre skor som låter foten ligga naturligt till vardags är att föredra. Och spar de höga klackarna till festen eller det speciella tillfället.